środa, 1 września 2010

Ciasto drożdzowe






CIASTO:
5 jaj, 2 szklanki cukru,
15 dag drożdży,
1,5 szklanki mleka,
1 margaryna,
1 kg mąki,
aromat rumowy.
KRUSZONKA (opcjonalnie) :
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru,
1 łyżka mąki

Cukier oraz rozkruszone drożdże wsypać do kuli robota Ronic. Następnie dodać jajka, mleko i margarynę pokrojoną w plastry 0,5 cm. Zmiksować pulsacyjnie i odstawić na 4 -5 godzin. Po tym czasie wsypać mąkę, dodać aromat rumowy lub arakowy. Ciasto wyrobić ręką w misce. Ciasto przełożyć do dwóch podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem. Posypać kruszonką lub wyrównać dłonią umoczoną w oliwie. Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 150 stopni C do czasu wyrośnięcia ciasta (ciasto zrówna się z wysokością foremki).
Zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy ciasto zarumieni się zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Czas pieczenia około 1 godziny i 10 minut.
Przepis na kruszonkę: Masło, cukier i mąkę wymieszać i wyrobić. Następnie rozkruszyć na przygotowane ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz